Expositie winnende werkstukken project ‘Van Gogh voor iedereen!’

Foto:

Schilderijen beleefbaar maken voor blinden of slechtzienden, is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn leerlingen van verschillende technasia uit Drenthe deze uitdaging aan gegaan in het project ‘Van Gogh voor iedereen’.

In samenwerking met Dutch Tech Zone, Stichting Technasium en het Van Gogh Huis Drenthe hebben de leerlingen prototypen gemaakt van drie Drentse schilderijen van Van Gogh om deze met andere zintuigen dan het zicht te kunnen ervaren. De drie winnende werken zijn komende maand in het Van Gogh Huis Drenthe te zien en te beleven.

Henk Lukken, projectleider voor Stichting Technasium, heeft de leerlingen met veel enthousiasme aan de slag zien gaan. De projectgroep, waar ook Heily Stoel-Snater (voorzitter Van Gogh Huis Drenthe) en Henriëtte Herbschleb (directeur Dutch Tech Zone) aan deelnamen, was verrast door de creativiteit van de leerlingen. Met waardevolle input van ervaringsdeskundigen hebben de leerlingen zich goed ingeleefd in hoe het is om niet of nauwelijks te kunnen zien en wat dat betekent als je bijvoorbeeld van kunst wil genieten. In juni 2023 werden door een vakkundige jury drie winnende projecten van het Hondsrugcollege uit Emmen, de Nieuwe Veste uit Coevorden en de Nieuwe Veste uit Hardenberg uitgekozen. Deze hadden volgens de jury de meeste potentie voor een doorontwikkeling tot een echt bruikbaar kunstobject.

Ten tijde van de wedstrijd was het Van Gogh Huis Drenthe volop in verbouwing, waardoor de winnende werkstukken niet direct getoond konden worden. Vrijdagmiddag was het zover. Samen met de maker van een van de werkstukken opende wethouder kunst en cultuur van gemeente Emmen, Dewi Leal, de tentoonstelling.

‘De combinatie van techniek en kunst met een sociaal-maatschappelijke opdracht blijkt voor de leerlingen inspirerend en leerzaam te zijn geweest. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden voor samenwerking en nieuwe invalshoeken. Bovendien betrekken we jongeren op deze manier actief bij kunst en cultuur en verschillende doelgroepen.’ Een mooie win-winsituatie volgens Heily Stoel-Snater.

Tot en met 31 mei 2024 zijn de werken van de technasiumleerlingen te zien en te beleven in het Van Gogh Huis Drenthe. Het Van Gogh Huis is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen