Emmen groenste en zuiverste stad

Foto: Redactie

Emmen heeft van de twintig grootste stedelijke gebieden in Nederland de groenste buitenruimte en het gezondste milieu.

Dat blijkt uit de Gezonde Stad Index van Arcadis, een nieuw onderzoek naar de manier waarop steden zijn ingericht en wat voor effect dat heeft op de gezondheid van de bewoners. Arcadis heeft vijf thema’s waarop is onderzocht: Milieu, Buitenruimte, Gebouwde omgeving, Mobiliteit en Gemeenschap.

Emmen staat bij de thema’s Milieu en Buitenruimte op de eerste plaats. Groningen scoort het hoogst bij het thema Gebouwde omgeving, Amsterdam bij Mobiliteit en Terneuzen bij Gemeenschap. Overall scoort Groningen de meeste punten en is daarmee de gezondste stad van Nederland. Deze koppositie is behoorlijk overtuigend want Nijmegen en Maastricht volgen pas op enige afstand.

Emmen staat in het totaaloverzicht op de zevende plaats, ondanks de koppositie in twee van de vijf thema’s. Dat we overall toch minder scoren dan bijvoorbeeld Groningen, komt onder meer door minder veilige fietsroutes, minder goede zorg- en andere voorzieningen en minder goede recreatieve voorzieningen.

Maar als het gaat om luchtkwaliteit, lawaai- en verkeersoverlast en groene (speelbare) buitenruimte steekt Emmen qua gezondheid met kop en schouders boven alle andere steden in Nederland uit.

 

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2016 onderzocht wat de kenmerken zijn van een Gezonde Stad (www.rivm.nl/gezonde-stad). Hiervoor hebben ze 250 professionals met verschillende achtergronden (onder andere vanuit de gezondheidszorg-, ruimtelijke ordening en milieu) gevraagd om de volgende zin aan te vullen: ‘Een Gezonde Stad is voor mij…’. Dit leverde een lijst van 350 kenmerken op, die zijn onderverdeeld in de vijf eerder genoemde thema’s van de Gezonde Stad Index.

Je kunt het complete verhaal van Arcadis hier downloaden (pdf). 

 

Volg ons!

Dagelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste en leukste nieuws van Emmen? Volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen