Mondkapjesplicht op verjaardag corona

Een spatscherm (faceshield) of andere alternatieven zijn niet toegestaan...
Een spatscherm (faceshield) of andere alternatieven zijn niet toegestaan...
Foto: Pexels

Heb jij je mondkapje al standaard in je tas? Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje in winkels, musea, bij de kapper en op veel andere plekken verplicht, zo meldt de gemeente Emmen. De verplichting geldt in het hele land voor iedereen van 13 jaar en ouder. Er staat een boete van 95 euro op.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

 

Verjaardag corona

De mondkapjesplicht hebben we te ‘danken’ aan het corona-virus, dat vandaag ook nog eens zijn eerste -en hopelijk laatste- verjaardag viert. Op 1 december 2019 werd namelijk de eerste persoon met corona besmet, in de Chinese stad Wuhan. In Nederland hadden we er in de vorige decembermaand nog geen last van, pas op 27 februari dit jaar raakte de eerste Nederlander besmet. Begin maart deed het virus ook Emmen aan. Sindsdien zijn in de gemeente Emmen in totaal ruim 2200 mensen besmet geraakt, van wie er 55 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 31 personen aan het virus zijn overleden.

Met de mondkapjesplicht en tal van andere maatregelen hoopt de overheid het virus terug te dringen. Sinds de tweede golf begin oktober rondwaart, schommelt het aantal positief geteste mensen in Emmen zo rond de 20 per dag. De dagelijkse cijfers geven vaak een vertekend beeld; de ene dag daalt het aantal besmettingen, de andere dag stijgt het. Als we naar de wekelijkse cijfers kijken, zien we slechts een hele lichte daling.

Waarschijnlijk zijn we pas echt van de pandemie verlost als er vaccins zijn en dat kan nog wel een paar maanden duren. Tot die tijd is het verstandig om ons te houden aan de maatregelen, zoals bijvoorbeeld de mondkapjesplicht. Uit een enquĂȘte van RTV Drenthe blijkt dat 88 procent van de Drenten zich aan de verplichting zal houden.

 

Meer info

Zie voor alle ins en outs over het gebruik van het mondkapje de website van de rijksoverheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen