Drenten vieren het leven

Foto: Pixabay

Drenthe – Het is vandaag internationale Vier het leven dag (Celebration of Life Day), een dag waarop we stil staan bij de mooie dingen in het leven. Bijvoorbeeld hoe fijn het is om in Drenthe te wonen. En dat vinden we: we geven de leefbaarheid in onze provincie een 7,8. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbureau Drenthe.

Het bureau onderzocht samen met Sociaal Planbureau Groningen en Fries Sociaal Planbureau hoe de Drenten, Groningers en Friezen de leefbaarheid in hun provincie waarderen. Met gemiddeld bijna een 8 dus, er zijn nauwelijks verschillen tussen de drie noordelijke provincies. Ook is de leefbaarheid in het Noorden de afgelopen jaren stabiel gebleven, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim 8.000 noorderlingen.

Nuances
Er zijn wel wat nuances: zo geven jongeren een lager cijfer dan ouderen, en bewoners van huurwoningen een lager cijfer dan bewoners van koopwoningen. Ook is een deel van de inwoners van mening dat de leefbaarheid het afgelopen jaar achteruit is gegaan. Een belangrijke reden hiervoor is dat inwoners ontevreden zijn over het onderhoud van de publieke ruimte. Daarnaast vinden noorderlingen dat de leefbaarheid achteruit is gegaan door minder sociaal contact en activiteiten als gevolg van corona.

Ook zorgen
Slechts één op de tien inwoners geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst. Zorgen zijn er over de gebrekkige beschikbaarheid van woningen voor starters en senioren, verdwijnende voorzieningen, de achteruitgang van het landschap en vergrijzing. Het aanpakken van deze zaken worden daarom ook genoemd als belangrijke voorwaarden voor de toekomstige leefbaarheid. Net zoals een goede bereikbaarheid, zowel binnen het Noorden als met de rest van Nederland.

Later dit voorjaar worden meer resultaten van het onderzoek gepubliceerd. Hier een overzicht van de nu bekendgemaakte feiten.


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws van Emmen in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen