Nieuwe kindergemeenteraad in Emmen geïnstalleerd

08 sep , 13:59 Nieuws
kindergemeenteraad
EMMEN - Deze week is de nieuwe kindergemeenteraad van Emmen geïnstalleerd. Twintig kinderen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de hele gemeente vormen samen deze kindergemeenteraad. Zij zijn het aanspreekpunt voor kinderen die ideeën hebben voor de gemeente.

Twintig kinderraadsleden

Emmen heeft al verschillende kinderraden in dorpen en wijken. De kindergemeenteraad van Emmen houdt zich juist bezig met onderwerpen die voor alle kinderen in de gemeente van belang zijn. De twintig kinderraadsleden zijn: Anna Maatje, Chloë Pras, Elianne van de Vrede, Evi Ahlers, Fleur Peters, Guusje Wanningen, Harmen Papenhuijzen, Harold, Jacey Rodoe, Jasmijn Bakker, Jasmijn Nijhuis, Lieve Holman, Logan Buis, Marit Assen, Myron Rixtum, Rojin Youssef, Ryan Valke, Sem de Vries, Tess Katerbarg en Tygo Idema.

Kinderburgemeester en locokinderburgemeester

De kinderraadsleden hebben zelf een nieuwe kinderburgemeester en locokinderburgemeester gekozen. Voor het komende schooljaar is Tess Katerbarg uit Zuidbarge de kinderburgemeester; zij volgt Kirsten Alting op. De opvolger van locoburgemeester Noor Merza is Anna Maatje uit Emmermeer.

Acties van de vorige kindergemeenteraad

Zowel de kindergemeenteraad als de kinderraden in de wijken en dorpen hebben zich in het afgelopen jaar flink laten horen. De kindergemeenteraad heeft twee adviezen uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders: over het inclusief maken van de speeltuinen en  over een gevarieerder aanbod en meer zichtbaarheid voor naschoolse activiteiten. Ook zijn de kinderen bezig geweest met het onderwerp Pesten. Omdat dit thema in veel kinderraden terugkomt, is er een werkgroep ontstaan. Deze werkgroep heet Jezelf kunnen zijn in Emmen en bestaat uit kindergemeenteraadsleden en kinderraadsleden uit dorpen en wijken. Samen gaan ze onderzoeken hoe ze dit onder de aandacht kunnen brengen en meer bewustwording kunnen creëren zowel op school als buiten school.

Kinderraden dorpen en wijken

De kinderraden in dorpen en wijken hebben zich onder andere ingezet voor:
  • een schoolzone in Zwartemeer
  • het organiseren van een groot schoolontbijt in Emmerhout
  • het oprichten van een jeugdsoos in Nieuw-Amsterdam
  • het organiseren van een straatspeeldag in Bargeres
  • het oprichten van een meisjesvoetbalteam in Angelslo
  • het organiseren van een opruimactie in het Haagjespark in Emmermeer
  • in Emmer-Compascuum hebben ze meegedacht over de nieuwe centrale speelplek in het dorp