Open Monumentendag op 14 en 15 september in de gemeente Emmen

09 sep , 8:30 Nieuws
bargerveen schaapskooi
EMMEN - Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Open Monumentendag 2024 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het thema in 2024 is Routes, Netwerken en Verbindingen.
Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: routes en (handels)net-werken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen.
Dit jaar gebruiken ze de slogan Onderweg!. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken.
Onderweg! gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben op de inrichting van ons land en steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding.
Amsterdamsche Veld
De organisatie van OMD Emmen heeft het Amsterdamsche Veld als speciale locatie gekozen. Naast diverse monumenten die je kunt bekijken, zijn er lezingen en rondleidingen op drie plekken.
Het Amsterdamsche Veld ontstond toen in 1851 zes rijke Amsterdammers van de boeren van Zuid- en Noordbarge het zuidelijk deel van de marke kochten. Zij richtten de Drentsche Landontginningsmaatschappij op, die in 1909 werd overgenomen door Griendtsveen Moss & Litter Company. Je krijgt het verhaal te horen en zien tijdens OMD Emmen 2024.
Er is een routeboekje over de locaties in het Amsterdamsche Veld, dat gratis verkrijgbaar is op diverse locaties. In het boekje zit een meesteker, waarop de route in het groot is te zien, en verder een overzicht van alle andere monumenten in de gemeente Emmen die bezichtigd kunnen worden.
Op de website www.openmonumentendag.nl zijn alle te bezichtigen locaties in de gemeente Emmen te bezichtigen.
Opening 13 september
De opening van Open Monumentendag 2024 vindt plaats op vrijdag 13 september vanaf 19:00 uur in het Smalspoormuseum in Erica door wethouder Dewy Keen van de Gemeente Emmen.