Ondernemers bezorgd over aanwas jonge techneuten

Foto:

REGIO- Het aantal leerlingen dat kiest voor een technische opleiding in het VMBO en het MBO in de regio Emmen-Ter Apel, dreigt in de komende tien jaar met ongeveer dertig procent te verminderen. En dat terwijl de vraag naar mensen met een technische opleiding in deze regio juist stijgt door bijvoorbeeld de energietransitie en de plannen voor de waterstof-economie, maar ook door de groei van de sector groene chemie en een stijgende behoefte in de voor de regio belangrijke maak-industrie.

“Kortom, er dreigt een kanjer van een probleem wanneer we daar nu als onderwijs, ondernemers en overheid in de regio niet krachtig op inzetten om de belangstelling voor technische vakken aan te wakkeren en opleidingen toekomstbestendig te maken,” constateren directeur Rolf Mulder van het Hondsrug College in Emmen en Herman G. Idema, directeur van ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen.

Onvervulbare vacatures
Ze uitten hun zorgen tijden een online-bijeenkomst van Sterk Techniek Onderwijs Emmen-Ter Apel. Beide zien in de komende jaren in de regio duizenden onvervulbare vacatures ontstaan. “En dat is heel slecht voor de economie van het gebied, want 100 banen in de techniek betekent ook 140 andere ondersteunende banen die erbij horen,” zegt Idema.

Bedrijven
Vanuit het project Sterk Techniekonderwijs (STO) Emmen-Ter Apel werken de technische opleidingen in de regio en het bedrijfsleven inmiddels samen aan plannen om het zwarte scenario te voorkomen. Daarbij pleit Idema er voor dat scholen breder, algemener worden in hun technische (basis)opleidingen, waarna de specialisatie, de echte ‘beroepsopleiding’ in en door de bedrijven gebeurt.

Boeien
“Voor de bedrijven betekent dit een uitdaging, maar ook vaak anders gaan denken. Je meer richten op het blijven opleiden en zeker op het blijven boeien en binden van medewerkers in de technische vakken,” aldus Michiel Jansen van Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) tijdens de bijeenkomst. “Alleen al in de regio Emmen-Coevorden gaat het om 263 metaalbedrijven met ruim 3000 medewerkers.”

Bron en foto: Ondernemend Emmen.


SHOP LOKAAL, OOK ONLINE – Vind wat je zoekt in ons Online Warenhuis!


DEEL DIT BERICHT – Klik op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen