Emmen kan garen spinnen uit suiker

Foto: Redactie

Emmen – De op het Emmtec-terrein gevestigde bedrijven Teijin en Senbis zijn betrokken bij een onderzoek naar suiker als alternatief voor aardolie bij de productie van kunststof. Dit kan leiden tot nieuwe duurzame werkgelegenheid.

Hoe kunnen we op een efficiƫnte manier bioplastic maken uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie? Daar doen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en verschillende bedrijven en kennisinstellingen de komende drie jaar onderzoek naar. De provincies Groningen en Drenthe en het SNN ondersteunen het duurzame initiatief met een subsidie van bijna 1,2 miljoen euro. Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie.

De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe methode voor de verwerking van suiker uit suikerbieten tot bouwstenen voor groene chemie. Met als doel om uiteindelijk op commerciƫle schaal bioplastic als halffabrikaat te produceren, waarmee bedrijven als Teijin en Senbis biobased kunststofgarens kunnen maken.

Bron: Provincie Drenthe.

 

Volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen